Over ons

Van Willy Snauwaert tot 170 leden van 5 tot 16 jaar

Toen in 1974 Willy Snauwaert als pas gewijd priester in Klemskerke aankwam had niemand kunnen vermoeden, niet in het minst hijzelf, wat de jaren zouden brengen voor het dorp en de inwoners ervan. Als jong en dynamisch priester, grootgebracht onder de KSA-vlag van Knokke, moet Klemskerke qua jeugdzorg enerzijds een teleurstelling geweest zijn, maar anderzijds ook een uitdaging.

Met een aantal jongeren startte hij met het organiseren van jeugdmissen in de Heidekapel. Naast deze jeugdmissen organiseerde hij met diezelfde jongeren ook een aantal activiteiten, fietstochtjes en zelfs een heus kamp naar Leisele voor 3 dagen. Dit was de kern van wat later tot een KSA-beweging zou uitgroeien.

Na ongeveer een jaar zag men in dat men met een dergelijk klein groepje niet kon verwezenlijken wat men eigenlijk voor ogen had. Daarom organiseerde men op 20 november 1975 een jeugdmis voor alle jongeren tussen 13 en 20 jaar die in Klemskerke en de Heide woonden. De jeugdmis werd gevolgd door een bijeenkomst in het zaaltje van de zusters voor alle jongeren die belangstelling hadden. De avond zelf werd een enorm succes. Een 100-tal jongeren daagden op.

Deze bijeenkomst was meteen ook de start van regelmatige bijeenkomsten die gemiddeld door een 40-tal jongeren werden bijgewoond. De leidersploeg werd gevormd door een 10-tal jongeren die zich spontaan hadden aangeboden. Daaronder bevonden zich ook de jongeren van het eerste uur, maar de groep had nog geen vaste vormen aangenomen. De groep werd al vlug opgesplitst toen bleek dat de leeftijden van de jongeren te fel uiteen lagen. Men deelde hen in in groepen van - 16 jaar en + 16 jaar, die men respectievelijk de 'Beertjes' en de 'Olifantjes' doopte. Er was zelfs al zoiets als een uniform : een blauwe T-shirt met witte bollen !

Van hier naar de KSA was slechts een kleine stap. Willy Snauwaert, die zich sterk aangetrokken voelde door de KSA-structuren en -idealen vroeg aan KSA Noordzeegouw of hij enkele jongeren naar de Paascursus mocht sturen om hen zo een leidersvorming te geven, maar ook om hen vertrouwd te maken met wat de KSA in feite betekende. Dat mocht en na deze vormingsweek kwamen de leiders vol enthousiasme terug. Men besloot om de toenmalige gouwleider uit te nodigen voor een informatieve avond over de KSA. De officiƫle geboortedatum van de KSA in Klemskerke werd 12 september 1976. Een naam was echter nog niet gevonden. Die zou er pas komen met de bouw van het vergaderlokaal nl. "De Biekorf".

Elke inwoner van Klemskerke kent ongetwijfeld ook de Heidefeesten die om de vijf jaar in september werden georganiseerd. De laatste dateren van 2011, toen werd het 25-jarig bestaan van KSA De Biekorf gevierd met een reĆ¼nieavond voor de oud-leiders, fuif, volksdansen... Dat dit een groot succes was zullen de aanwezigen geweten hebben.

KSA de Biekorf is ondertussen uitgegroeid tot een relatief grote jeugdbeweging en telt momenteel zo'n 170 leden van 5 tot 16 jaar. Na al die jaren zijn er nog steeds een heleboel jongeren (leiders) bereid om zich vrijwillig in te zetten voor hun 'gasten'.

Spaghettiweekend

Laat je onderdompelen in de heerlijke spaghettisaus gemaakt door een enthousiast fantastisch koksteam van KSA De Biekorf. Naar de jarenlange traditie.

Streekbierenavond

Natuurlijk naast spaghetti eten is er meer dan dat, De Biekorf organiseert daarnaast ook een fantastische avond vol plezier en lekker streekbiertjes.

Heidefeesten

Om de 5 jaar viert de KSA feest. Zo'n buitengewoon bestaan kunnen wij toch niet zomaar laten voorbijgaan?